100% Bonus de bun venit până la €300
PARIAZA

Cotele la pariuri sportive

Cotele la pariuri sportive, PariuriOnline.tv

Probabil dacă ai avut și cea mai mică tangență cu pariurile sportive, ai idee despre cote. Practic totul se învârte în jurul acestora. Alegerea partidelor, alegerea mizei sau funcții precum cash out-ul sunt dependente de cote. Primul lucru pe care un parior îl face în momentul în care se decide să plaseze un pariu, este să consulte cotele.

Uneori însă acestea pot fi înșelătoare și cea mai mare greșeală este aceea de a paria exclusiv după cote. Pentru a vedea însă de ce afirmăm acest lucru, te invităm să citești acest articol. Înainte de a miza, pariurionline.tv te sfătuiește să înțelegi ce sunt cotele la pariuri sportive.

 

Ce este o cotă la pariuri sportive?

Luăm ca exemplu orice eveniment sportiv, în care se înfruntă fie două echipe, fie doi sportivi. Ei bine, șansele de câștig al fiecăruia trebuie reflectate cumva, iar ele se exprimă prin intermediul cotelor. Cotele sunt acordate de către bookmakeri, după mai multe criterii. Aceștia analizează înaintea pariorilor șansele fiecărei echipe, absențe sau echipe probabile, condiții meteo, moralul sportivilor, forma de moment și multe altele.

Pe baza acestor criterii, sunt propuse piețe de pariere și cote pentru toate scenarii. Trebuie să știi faptul că majoritatea cotelor sunt actualizate live, până la începerea partidei (evident și LIVE, acolo unde poți miza în timp real). Cu cât suma de bani pariată în total pe un anume scenariu crește, cu atât cota începe să scadă.

Mare atenție însă, deoarece o cotă scăzută nu înseamnă siguranța pronosticului. Mulți pariori fac această greșeală, aceea de a paria pe o echipa a cărei cote a început să scadă. Fluctuațiile nu reprezintă o certitudine, ci doar un trend (la fel ca la piața bursieră).

 

Ce tipuri de cote există?

În prezent există 3 tipuri principale de cote în pariuri sportive, însă doar două dintre ele sunt utilizate de către operatorii online licențiați în România:

 • Cote decimale
 • Cote fracționale
 • Cote americane

Cotele decimale sau cele europene, sunt cele clasice – cu care toți pariorii din țara noastră sunt obișnuiți. Ele sunt de forma 1.25, 2.00, 3.25 și asa mai departe. Calculul câștigului este unul foarte simplu, în care trebuie să înmulțești suma pariată cu cota. Spre exemplu, dacă pariezi 100 RON pe o cotă de 1.25, vei obține un câștig de 125 RON.

În cazul biletelor combo, cu mai multe evenimente, cotele se înmulțesc între ele, iar totalul este înmulțit la final cu miza. Uneori, pe baza unor promoții, câștigul poate crește peste cotele inițiale.

Cotele fracționale provin din Marea Britanie, acolo unde iau forma unei fracții. Practic, dacă vei paria 100 RON pe o cotă de 8/10, câștigul este sub forma: 100 RON + 80 RON = 180 RON.

Cotele americane sunt cele mai complicate și din câte știm, nu se întâlnesc, pe piața pariurilor sportive din România. Ele reprezintă numere sub sau peste 100, cu un simbol în față: + sau -.

În cazul în care pariezi pe o cotă cu +, atunci profitul depășește miza inițială. Pentru cotele cu -, profitul este mai mic decât miza.

Pariorii de pe mapamond mai pot întâlni cote indoneziene sau Hong Kong, însă nu are rost să insistăm asupra lor, acestea fiind cazuri izolate în Asia.

 

Ce case de pariuri din România au cele mai bune cote?

Nu putem răspunde cu exactitate la această întrebare, deoarece fiecare casă de pariuri are avantajele sau dezavantajele ei. Totuși, în topul operatorilor online din România, la nivel de cote, amintim:

 • Betano
 • Superbet
 • Unibet
 • Netbet
 • Sportingbet
 • Unibet
 • Betfair
 • 888Sport
 • Fortuna

Trebuie doar să consulți ofertele și platformele fiecărui operator online din România și să alegi casa de pariuri ce se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

 

Mai mult

De ce pariurile sportive sunt mai profitabile decât cazinoul
Sfaturi pentru administrarea bugetului
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe fotbal
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe Champions League
Pariuri pe soliste
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe Baschet
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe tenis
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe Formula 1
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe MMA/UFC
Cele mai bune case de pariuri pentru a miza pe box

Autor
Oana Matu
Numele meu este Oana și lucrez ca și content writer & social media manager din anul 2015. Cu o experiență de peste 6 ani în domeniu, pe site-ul pariurionline.tv asigur partea de conținut din sfera pariurilor sportive.
Evaluarea articolului
-/5
0 voturi